|
FAScynujące forum
Forum dla rodziców, opiekunów i specjalistów zainteresowanych problematyką zaburzeń rozwojowych u dzieci i młodzieży
|
Dzieci z głodującymi mózgami |
Autor |
Wiadomość |
Marynia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 98
|
Wysłany: 2009-09-17, 20:38 Dzieci z głodującymi mózgami
|
|
|
Tytuł tematu wzięłam z tytułu książki. Wprawdzie trochę tu ostatnio pustawo ale może ktoś się odezwie.
Od tzrech tygodni prowadzimy bardzo radykalną dietę wg wspomnianej książki, dla najbardziej uszkodzonego dziecka (?) - ma luż lat 25 i jest znacznie upośledzone umysłowo - główna przyczyna to FAS. Dieta polega na wykluczeniu glutenu, soji, kazeiny, konserwantów, cukru (jedyny dopuszczalne i zalecany cukier to ksylitol, czyli cukier brzozowy) z owoców gruszki i żurawina, inne bardzo ograniczone. O efektach nie chcę jeszcze mówić, potrzebna dłuższa obserwacja i w kolejnym etapie wprowadzenie suplementów.
Piszę z zapytaniem czy ktoś ma doświadczenie np. w gotowaniu makaronu kukurydzianego, żeby bryjka się z tego nie robiła, w pieczeniu ciastek - te gotowe zawierają cukier, niestety większość chlebków czy mieszanek na chlebki też zawiera glukozę więc najtrudniej całkowicie wykluczyć cukier. Liczę, że ktoś wesprze mnie przepisami na ciasteczka, ciasta jakieś smakołyki... Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
|
Małgorzata
Wiek: 62 Dołączyła: 09 Wrz 2007 Posty: 650 Skąd: Lędziny
|
|
|
|
|
Małgorzata
Wiek: 62 Dołączyła: 09 Wrz 2007 Posty: 650 Skąd: Lędziny
|
Wysłany: 2009-09-25, 19:04
|
|
|
Marynia,
3 jajka
- 1 szklanka ksylitolu ( ja daje dużo mniej , bo jest wystarczająco słodkie)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżki kakao lub karobu
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kg jabłek pokrojonych w kostkę ( najlepiej twarde np szara reneta)
mąka, soda, cynamon, kakao wymieszać
jajka w całości ubić z cukrem
do jajek dodawac porcjami mąkę, ubijać
dodać oliwę
dodac jabłka i wymieszać
wlac w " keksówke"
piec ok 40 minut w temp do 220 stopni
2.ciasto kokosowe
-------------------------------------
1szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka ksylitolu
- 4 jajka albo szklanka bialek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
jajka ubic z cukrem
mąkę , wiórki , proszek do pieczenia wymieszać
ciągle ubijając dodawać na przemian troszke mąki z wiórkami troszkę oleju
masę przelać do naczynia
piec w temp 180 stopni przez 50 minut
3. babka na oleju
------------------------------------
4 jajka
2,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. ksylitolu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
oddzielic białko i ubic z niego piane pozostale produkty polączyc ze sobą na koncu wmieszac delikatnie piane
wlożyc do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
piec 50-60 min
Do ciasta można dodac różne dodatki kakao , karob, owoce. Wtedy do ciasta dodajemy jeszcze jedną łyżeczkę proszku do pieczenia (w sumie 3) piec 180st. 60 min.
przepisy ze strony www.dzieci.org.pl |
_________________ Pozdrawiam serdecznie,
Małgorzata
Zapraszam na strony Fundacji FASTRYGA
http://fas.edu.pl/
http://fas.org.pl/
oraz Ośrodka FASTRTYGA
https://sites.google.com/site/osrodekwledzinach/home
https://plus.google.com/u/1/108991578606595391937/posts |
|
|
|
|
Marynia
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 98
|
Wysłany: 2009-09-25, 22:10
|
|
|
Bardzo dziękuję!!! |
|
|
|
|
ania i synek
Dołączyła: 10 Lis 2009 Posty: 1 Skąd: internet
|
Wysłany: 2009-11-10, 19:19
|
|
|
witam,
pragnę wtrącić, iż należy uważać na skrobię-mąkę ziemniaczaną, gdyż zawiera konserwanty wybielające i przeciw grzybom, ja "zdiagnozowałam" każdą dostępną na rynku Polskim i wszystkie miały, zaczęłam zamiast = stosować ekologiczną skrobię kukurydzianą, np do klusek śląskich:) |
|
|
|
|
ElizaDUK [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-06-08, 14:54 POTWIERDZAM. *****
|
|
|
______________________________________________________
Zawsze wskazany jest: BIAŁY GOTOWANY RYŻ! ♥♥♥♥♥
P. S. Odżywienie komórek nerwowych mózgu mamy wzorcowe.........
______________________________________________________
240.002. 10,4 KB. Odmiany ryżu x5... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
|
|
Plik ściągnięto 34186 raz(y) 10,47 KB |
240.005. 78,8 KB. Sushi maxi... ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
|
|
Plik ściągnięto 43 raz(y) 78,88 KB |
|
|
|
|
|
jowisz
Wiek: 27 Dołączył: 28 Maj 2019 Posty: 3 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 2019-05-28, 16:45
|
|
|
Jestem ciekawa efektów eksperymentu. Niestety nie posiadam żadnych przepisów. Prosiłabym również o szersze przedstawienie tej osoby jeśli można. Rezultaty mogłyby być bardzo pomocne dla mnie. |
_________________ skóra normalna |
|
|
|
|
Michal Kiesinky
Dołączył: 11 Wrz 2019 Posty: 1 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2019-09-11, 10:46
|
|
|
Małgorzata
Super przepisy! Na pewno je wykorzystam, dzięki wielkie! |
|
|
|
|
Janusz21
Dołączył: 20 Kwi 2021 Posty: 1 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2021-04-20, 20:35
|
|
|
Potrzebujesz pomieszczenia, w którym będą przechowywane towary? Dzięki sklepowi Hhl regaly wyposażyliśmy naszą hurtownię we wszystko, czego potrzebujesz. Tutaj znajdziesz regały paletowe, regały magazynowe raz szeroką gamę wysokiej jakości mebli magazynowych, biurowych i przemysłowych |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|